Jumaat, 15 Mac 2013

dose meninggalkan solat!!

Berdosa apabila meninggalkan solat jumaat. awas!  jangan ambil ringan..

Meninggalkan solat Jumaat merupakan perbuatan yang ditegah kerana solat jumaat hukumnya adalah fardhu ain ke atas setiap individu muslim. Orang yang meringan-ringankan hukum Allah ini akan mengundang kemurkaan-Nya dan mereka bakal menerima balasan yang setimpal dengan dosa yang dilakukan. Bahkan orang yang enggan mentaati suruhan Allah pintu hatinya lama-kelamaan akan tertutup daripada mendapat hidayah menjadikan mereka semakin sesat dan tanpa segan terus melakukan dosa-dosa yang lain.
Sesungguhnya orang yang dibenarkan meninggalkan solat Jumaat hanyalah mereka yang menghadapi kesukaran yang mencapai darjah keuzuran syar’i sepertimana yang berlaku kepada orang sakit dan orang musafir. Oleh itu sekiranya seseorang itu tiada sebarang alasan yang munasabah di sisi syarak untuk meninggalkan solat Jumaat, maka hendaklah mereka mengerjakannya kerana solat Jumaat selain dariapada suatu kewajiban dalam beribadat kepada Allah S.W.T ia juga merupakan suatu syiar Islam yang wajib dipelihara demi menjaga kesucian agama.


balasan orang meninggalkan solat fardhu..
1. Solat Subuh : satu kali meninggalkan akan dimasukkan ke dalam neraka selama 30 tahun yang sama dengan 60.000 tahun di dunia.
2. Solat Zuhur : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan membunuh 1.000 orang umat islam.
3. Solat Ashar : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan menutup/meruntuhkan ka’bah.
4. Solat Magrib : satu kali meninggalkan dosanya sama dengan berzina dengan orang tua.
5. Solat Isya : satu kali meninggalkan tidak akan di redhai Allah SWT tinggal di bumi atau di bawah langit serta makan dan minum dari nikmatnya.

6 Siksa di Dunia Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu :
1. Allah SWT mengurangi keberkatan umurnya.
2. Allah SWT akan mempersulit rezekinya.
3. Allah SWT akan menghilangkan tanda/cahaya soleh dari raut wajahnya.
4. Orang yang meninggalkan solat tidak mempunyai tempat di dalam islam.
5. Amal kebaikan yang pernah dilakukannya tidak mendapatkan pahala dari Allah SWT.
6. Allah tidak akan mengabulkan doanya.
3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Menghadapi Sakratul Maut :
1. Orang yang meninggalkan solat akan menghadapi sakratul maut dalam keadaan hina.
2. Meninggal dalam keadaan yang sangat lapar.
3. Meninggal dalam keadaan yang sangat haus.
3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu di Dalam Kubur :
1. Allah SWT akan menyempitkan kuburannya sesempit sempitnya.
2. Orang yang meninggalkan solat kuburannya akan sangat gelap.
3. Disiksa sampai hari kiamat tiba.
3 Siksa Orang yang Meninggalkan Solat Fardhu Ketika Bertemu Allah :
1. Orang yang meninggalkan solat di hari kiamat akan dibelenggu oleh malaikat.
2. Allah SWT tidak akan memandangnya dengan kasih sayang.
3. Allah SWT tidak akan mengampunkan dosa dosanya dan akan di azab sangat pedih di neraka.

pengajaran:
Mengenai balasan bagi orang yang meninggalkan Solat Fardu: “Rasulullah SAW, diperlihatkan pada suatu kaum yang membenturkan kepala mereka pada batu, Setiap kali benturan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya. Lalu Rasulullah bertanya: “Siapakah ini wahai Jibril”? Jibril menjawab: “Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menunaikan Solat fardhu”. (Hadits Riwayat Tabrani, sanad shahih)


Khamis, 14 Mac 2013

1 murid 1 sukan


ni awok2 form 5 sek ak, eh! maner ak?? haha. ak lah yang amik gambo nih. tengok ak amik, clear je gambor. (angkat bakul)

 mase ni hari 1 murid 1 sukan. ari sabtu. kalu ikot ati x mo g. p duk umah x wak nape gop, g sekoloh dapat wak pecoh lemok.haha. ni budak geng kelas ak. cmey3 lake. start dari baju merah.. hok baju merah tu, hawa. Siti Hawa Harun. hoho. ni dy punyer puak. yg sebelah tu Juliana Ramli. kcik tapi kalu cakap nge ye, sokmo ye nok menang. sebelah tu Qilah. cam Ratu op? haha. puteh. dia ni kurus je, nok jadi model tu, boleh la~. sebelah madi. madi kelas lain. sebab dia mai kelas ak nok gosip la ni.aish..mashitah, mariah, yg hantu tu ak lah.haha. faqihah, hayatul, eyla. ni geng diorang. ak juz nyibuk jah.=)


 ni zaman sekoloh smasid. bdop 2 orang nih duduk barisan belakan ak. yang sengeh nampok gigi tu name ny Atikah Mudzaffar. Dia lah assisten monitor ak. Sir salalu panggil dy, suh catat sape x mai, salin enarai name. sian ko Tikah. dah nasib badan. amanah tuh. jadi tangungjawab lah. tanggung atas dunia tapi jawab lah di akhirat..=).  yg sebelah tuh, name Fatihah Ramli. dia lah bdop yang paling sayang suare..hihihi. dy x cakap pom. pandai sengeh je. dy ni baik. sebab x care hal orang.haha.=)

acece, mase ni diorang tengah makan. wak control lake. siap posing2 lagi. eyla & mariah ayu kali. x terkata~













 ni humaira, Atikah n Mariam. sek2 asrama. nok sangat gambor.- pah senyum mewek sorang2


hor! hayat.. ak sayang mg! haha.. peace2 tu ye ar. sek kuat gambor cam ak kan. pantang jupe kamera. mesti nok posing.. ngee~`mariah pom x ketinggalan hor. kite geng!

eh2! sesat gambar bdak laki. pesal nih? har ni lah bdak2 x dengar cakap! org suh pakai baju sukan g pakai baju politik, aiyaa.. ini peraturan sek x benar wak masuk unsur politik lerr. tengok.. kene tahan tu.hihi. lain kali buat lagi yep. x pasal2 kene wak terbalik baju..hoho~ ce cari hok ane paling senyum mewek??hihihi...

pengalaman kali ke-2

ha! kenal x kat maner ni?? huhu. ni hospital besar k.terengganu. eh! apa plak kene mengena dengan hospital ni plop ea.. jom2.. ad citer lop nih. Alkisahnya, bermula dari.......tahun 2010.. tengah-2 bulan 6...
hm, ak tengok muka ak nih kat cermin, sedang duk tilik2, tengok lain jer kat tekak ak ni. cam ad sesuatu x kene. macam 'benjol'..haha. x besar pom kecik je.. ak biar jer la. lame-2 hilang la tuh.. semakin hari semakin besar lop rase. ak jadi pelik, penghuni umah ak perasan, besar lain macam je. kebetulan, ak kene jupe nge doktor. ak jupe sokmo sebab nok tahu perkembangan tibi ak jah. tapi, umi g kabo kat doktor sal tekak ak nih. terpaksalah tunjuk. mujur doktor perempuan. pahtu, dia x dapat wak nape-2. dia kbo kene buang. n akan hantar ke hospital besar k.terengganu.ak terkedu. betulkah nape ak dengor nih?? ak kene masuk plp kali ke -2. tapi ni lebih jauh lah. sampai je kat umah. ak protes. ak marahkan umi sebab bagitahu. ak x bersedia!!.


sebelum g plop hospital, ak duk soksek plop. depan orang ramai gok. biarla.ak kan muke x malu.pahtu, atas ramai2 bagi sokongan, untuk baik pulih semula., ak g jugak. ak g nge ambulans hospital dungun. umi follow same.


 lepas sejam lebih tuh, sampailah tempat ni, buat kali ke-2. umi juz hantar.xde pom yang teman ak duk sane. sedeh sangat-2. adik sek. kalu umi teman, xdop orang care rumah. lepas umi g tuh, ak soksek lop kat spital. bagi ak, ak asing sangat2. betapa besar n ramainy pesakit mase ak masuk tu. ak ditempatkan di tingkat4. yaAllah, mase ak masuk tuh, macam2 jenis org sakit. ad tuh, kaki patah, tangan balut.. 1st ak dapat tengok sakit2 gini. ad sepasang suami isteri nih, si suami asyik kipas kat isteri dy, ak tengok2 kaki n perut x silap, hitam macam dah lame. maybe si isteri kencing manis. sebab kalu diabetis ni, kalu lok lame, akan jadi buruk. subhanallah. ak dapat tengok beribu kerutan dahi si isteri tuh. betapa sakitny. semoge cepat sembuh ye kak..


kat sini, ak kene pakai tudung, jauh beze dengan hospital sini. kalu hospital sini ak x pakai tudung pom, kecuali waktu melawat lah. kat sane, ramai sangat pelawat, pesakit.. yaRob.. katil ak sebelah pesakit tonsil.huhu. ak berkawan lah dengan akak ni. akak ni ad mak dy yang temankan. ak? ak sorang jah. ak pom kene paham.


keesokkan hari, macam biase, doktor akan check pesakit.  tapi, situasi jauh beze sangat2. kalu kat hospital dungun, seorang doktor, n seorang nurse je akan check. tapi kat sini, 4 org doktor n 2, orang nurse yang akan check.fuh~ berdebar sangat2. dohlah ak paling mude kali dalam wad nih. mase giliran ak, dy check-2. n ak disahkan toiroid. ak kene segerakan operate. tapi selagi xdapat tandatangan dari umi, pembedahan ak xleh dijalankan. sebab, kalu ikot syarat, umo 18 keatas baru boleh sign sendiri. tapi ak? baru tingkatan3. nasib engkau la dbah. pahtu, ak call umi(bercakap dalam penuh ketangisan & rayuan), suh umi datang. umi cakap xde driver lg. sabar la. dalam hati ak, hanya Tuhan je yang tahu, betapa deritany ak mase duk dalam wad sini.  ak keseorangan. kalu hospital dungun lain ckit. coz kawan2 umi kenal ak. pahtu, doktor tanyer ak, ad sakit lain x lg? ak jawab sepatoh je. "tibi"...
lepas pada tuh, ak kene pindahkan katil ke belakang sekali. xdop orang. lagi seram. takot berjangkit dngan pesakit lain. yes! ak paham. macam ni ke masyarakat kite melayan kita. ak dsisihkan!.. xpe. dalam hati saboooo~ bukan xdop orang terus.. ad tapi belakang jep. xdop jiran jep.


pahtu malam yang ke-2. sedang ak tido, ak terdengar suara org tua menyanyi. Allahurabbi, mokcik belakang ak nyanyi,, pelik bunyiny,,haha. sabo-2.  malam tu paling takot kali. ak x dapat tido.mase ak jalan2 nok masuk tandas, tibe2 kapas kat tekak ak ni buka, lalu jatuh.. selama ak duk kat hospital, ak x tengok lg gane keadaan tiroid ak nih. subhanallah, hati ku berkata-2 patut k ak tengok?. ak p kat cermin, n tengok. subhanallah, betapa besarny n pecoh tiroid ak, warne putih keluar dengan banyak ny.. bisa2 ny. yaAllah,. ak cepat2 tutup semula. ak x sanggup tengok. air mata ak menjadi saksi malam tuh, betapa sedehny tengok diri ak hadapan cermin.


 pahtu kol umi, tekad suh datang jugak. pada keesokkan hari, umi datang nge ayah ngoh n ngoh. alhamdullillah. lagi cepat sign, lagi cepat balik. ak nok segerakan pembedahan ak nih. ak xmo duduk lg kat sini!!..umi datang bawak skali nge kain baju. hati ak melonjak gembira. umi akan temankan ak sehingga ak diizinkan tuk pulang.. pahtu, umi jupe nge nurse untuk sign surat-2 yang patut diisi. esok! esok ak akan dibedah. malam tuh ak xleh nok tido. ak nge umi bace yassin. moge-2 pembedahan ak selamat. buat smyang hajat. air mata ak turun lagi. air mata ak sangat murah bile duk cni.huhu. ak kene puasa, ak xleh makan, sebab, kalu nok bedah nih, xleh makan, takot muntah bile sudah operate kesan daripada ubat bius. jadi ak xleh makan sehingga pembedahan tamat.


keesokan hari.
seorang nurse datang. dia cakap adik xboleh lagi operate,sebab ad masalah tertentu n jadi adik xpayah puasa lagi.insyaALLAH esok pembedahan akan dijalankan.. dalam hati ak, alhamdullillah. bersyukur. betape deborny.. eyda call, n ak bagitahu, pembedahan xleh jalankan lg. eyda cakap, Tuhan nok tolongla tuh.


hari yang ke-4
ak kene puase. berdebar-debar. banyak kali ngucap. pagi tu ak rase sangat lapar.ak x dapat makanan pom. ak senyap2 wak keluarkan biskut. ak makan sorang-. orang lain x nampak. pahtu pkul 7 lebih pagi. datang seorang nurse. bawak pakai bedah. dy suh salin pakaian ak. dengupan jantung ak semakin laju. huhu. dia tunggu ak salin. siap pesan, " buang semua ye dik termasuk pakaian dalam, pakai baju tu je".. buat ak rase malu lagi adelah. baju tu, seolah2 cam skirt. paras lutut. sangat sexy. ak semakin longlai. umi yang tolong ak sume. sian umi. semalaman x dapat tido.~ pengorbanan seorang ibu.


lepas siap semua tuh,  dia suh ak baring atas srecture tu.. troli katil tu lah. pahtu ye sarungkan ak plastik n pakai kat pale ak n selimutkan ak. hoho. rase cam nok p mandi je pakai nde tuh. kui3. pahtu, ye tolok ak hingga bilik bedah. umi ikot same. mase masuk tuh, yaAllah, macam2. gerun sangat2 tengok alatan dalam bilik bedah tuh. sebelum ak ditolak lebih jauh lagi, doktor tu pesan, bagi kate2 terakhir pada ibu awk. so, umi mai kat ak, juz salam. n senyum. banyakkan berzikir je. itu pesanan umi.



ak ditolak lebih jauh lagi, n ad aircorn sebenarny dalam bilik tuh.hihi. ak kene bius dulu. ak semakin lame semakin lali. tapi ak tekad, x mo tutup mate. ak tahu dia suh ak tidur. lame sangat diorang tunggu ak.haha. mata ak makin lame makin kuyu la. tapi ak wak keras, xmo tutup jugak. ramai doktor2 tengok n tunggu ak. ak kene pakai alat2... wayar berselirat kat tangan, & jantung. lastly, datang seorang doktor nih, n cakap " adik, ni oxygen, sy pakaikan ye" .. lepas ak sedut oxygen, mase tu lah, dunia ak gelap secare tibe2.



lepas lame tuh, ak dikejutkan suara " nurul bangun nurul, dah siap dah"... ak celik. tapi tetap x bermaya lagi tuk buka mata.pahtu doktor laki ni yang buang semua wayar2 pada body ak nih..huh! malu giloss. mujur la ak x jupe2 doh dia. n mujur mase ni ak bawah umo lagi.huhu. ak ditolak sehingga sampai kat katil ak. ak terus muntah, kesan dari ubat bius tadi lah. sape suh makn biskut. ni lah padah x ikot cakap orng.kui3.

keesokkan hari, ak kene cuci tempat ak operate ni. betapa takot ny ak. ak kene basuh di air garam, supaya. ak x kene jahit pom. doktor, juz buang. ni toreh nge pisau, n keluarkan bahan buangan. pahtu tinggal cam tu je. walaupun x sapai 6cm, amik mase hingga waktu asar taw!..huhu. sangat lame.


pahtu, hari2 ak kene cuci dengan air garam.  selepas lame tuh, ak xperlu lagi ulang alik p hospital. sebab umi wak balik alat2 sume. umi yang rawat ak kat umah. kesian kat umi.huhu. lepas satu2 ujian menimpa. pahtu, untuk susulan p hospital, kulit ak tetap terbelah. x bertangkup pom. jadi, skali lagi ak kene reffer hospital kuala terengganu. kali ni x masuk wad. tujuan kedatangan ak nok jahit mula. pahtu, ak masuk la bilik bedah kali yang ke-2. kali ni x lah tukar baju bagai. ak pakai bju ak jep. 


Dengan lafaz bismillah, ak kene bius kot tekak ak sendiri berbelas kali ak kene bius. lame tu, di toreh dengan  pisau. darah keluar habis.huhu.tapi ak x rase pape. ak nampak dengan real yang dia jahit ak tu cume bezeny ak xrase sakit. lame tu dah sudah. alhamdulllillah. balik umah, ak terpaksa buang kapas yang dy tutup tu. k tengok ad 6 jahitan. sangat menakutkan.haha.

seminggu kemudian ak kene buang jahitan di hospital dungun. alhamdullillah. segalany selamat. mase ye buang tu, rase geli. x sakit pon.-=) Allah permudahkan..



kesimpulan:

Namun, apakah kesakitan baik yang menimpa anggota tubuh badan, harta atau jiwa itu tanda Allah murka kepadanya? Atau mungkinkah ia tanda Allah sedang menghapus dosanya? Barangkali ia merupakan jalan untuk sampai kepada maqam tertinggi di sisi Allah?Sedangkan, Allah berfirman di dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:


"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu".




Rabu, 13 Mac 2013

pengalaman mase duk hospital..

semua penduduk Dungun kenal bangunan ini kan?
hm, tak dikecualikan ak. ak duk kat sini 2 tahun. huhu. ak masuk wad pd tahun 2009-2010. kui3. xlar. Sebenarnya ak masuk akhir tahun 2009- n keluar pd 2/1/2010. meh nok citer. ak batuk hampir 2 minggu. mmg xlarat. tubuh badan ak semakin susut. sangat x bermaya. umi dah berkali ajak p hospital. p ak degil. cakap xde pape.tp last2, ak rase makin menjadi2. deman, batuk, dengan kahaknya. makan muntah.Pahtu, tekad nok g spital ni lah.

yaAllah, hanya Tuhan je yang tahu. Ramai nya pesakit.. mmg x larat la. Tapi, disebabkan kawan umi jaga kat kaunter. Dia suh ak masuk lu. Alhamdullillah lah.haha. pintas orang lah ni. lepas lame doktor periksa tuh, ak kena buat Xray. sebab batuk ak dah lama. nok check paru-2 lah ni. bila sudah Xray, doktor tengok lain ak punyer xray. banyak kuman. jadi dengan lafaz bismillah....." adik kena tahan wad lah, untuk sementara" kene bersihkan. xsure sakit ape. ak kaget. tengok muka umi dengan penuh simpati. xmo!!!.. pahtu balik la umah. Sebelum balik gi kat wad puan kbo ak datang malam nih.

sebelum umi ato malam tu, ak duk "soksek" kat ruang tamu. kakak2 n abang2 ak tengok laker. xmalu ckit ak nangis depan orang ramai.haha. doh lah ak x wape berani. ramai org pjuk ak nihbile sampai kat wad, ak terimbau citer2 hantu yang berlaku kat hospital. macam-2 ak pikir.tengok2 katil.. nurse tu kbo ak xleh duk katil luar coz ak kuat batuk n demam panas. takot jangkit. jd ak dimasukkan wad yang dikhaskan. bilik la kirenya. bila ak masuk je bilik tuh, kosong! ad 4 katil. gila! lagi buat ak takot. bayang la, dalam bilik tu, ak sorang je yang tidur. lagi 3 katil kosong. pahtu, ak duk sorang. xdop pom hok nok teman ak kat hospital. xdop yang berani. umi xleh teman. umi banyak keje. jadi ak kene berani. yaAllah!.. bayang kanlah. 6  malam ak ditemani katil kosong. ak xtahu nok tido ngadap tah maner. depan ak katil kosong, kanan katil kosong, kiri ad tv. n penjuru kanan katil kosong.bayang kanlah, ak berdikari mase form 2. malam pertam, soksek lagi, sebab x tahu nok ngadap mane. pahtu, tetibe fikir teringat kembali citer hantu. katil2 hospital nih bekas org 'mati'. lagilah membuat seram. pah ceroh xleh tido. mase ari ketiga baru dapat detect ak sakit nape. dy buat test kahak. kahak ak berdarah. timbang 32kg jah berat badan daripada 45kg. turun mendadak. nurse cakap. Nurul awk positive 'TB'. bagaikan halilintar memecah gegendang ak bila tahu keputusan. dia cakap banyakkan bersabar dan makan ubat. lepas pada keputusan, ak banyak temenung. masih lagi x cayer apa yg ak dengar semalam. start pada tu, ak kene makan 14 biji ubat termasuk panadol. lagi cepat ak makan lagi cpat baik. bagi ak, ak nok keluar dari "penjara" ni. hari-2 kene pakai baju hijau. xsuke2. hari2 ad telur atas meja tuk sarapan. tapi hari2 jugok ak tengok tv.haha. ak duk sane makan tido jah. xdop nape nok wak. bosan. hari2 ak terima pelawat. ramai kawan2 & keluarga yang jenguk ak. alhamdullillah. walaupun ak duk baring je sane, duit masuk taw! mencecah Rm400.haha. pahtu, mase hari yang ke-7 ad pesakit baru. ak dah ad kawan! kawan ak nih dah ad anak 5. xengat nok citer. sebelum hari yg-7 ni, ak sebelum ak tidur ak pasang tv. sgaje wak bising. last-2 tv tengok ak. pahtu, nurse la yang tutup. ad skali tu, tv x tutup hingga pagi. ad jugak nurse menenangkan ak suh bace yassin. nurse ni bukan wak tenangkan ak, wak koho menankutkan adelah. macam penoh terjadi nape-2 je. ari tu, mase ak nok masuk tandas kan, akterdengar org cakap "assalamualaikum" kat ak. sape yg bg salam malam2 buta ni. ak ap lagi. nek semula atas katil. n ak pom xtahan doh er..haha. ak p keluar, n mintak permission dr nurse, nurse tu cakap boleh je nak gune bilik air kat luar. alhamdullillah. lega hati. moge2 nurse diberkati..=)

ak kene tahan selama 16 hari. hua3. makan ubat x bereti2. makan makanan hok x rase benda tuh. alah, biase lah. sakit. mesti xdop taste. alhamdullillah, smyang ak jage.walaupon air masuk kat tangan, ak gagahi diri ku yang terlalu kurus kering ni, untuk tutup air jarum kat tangan ak nih. untuk wak "DATE".. sebab nabi kita pon sebelum wafat baginda bangun sembahyang, ni ak..yg boleh berjalan.. xkan nok tinggal.huhu. ak selalu dipuji oleh nurse-2 kat luar. dy cakap ak bagus coz p smayang n makan ubat x pnoh mist. padahal ye x tahu ad skali tuh ak buang dalam tong sampoh.haha. pahit bangat kok ubatny. mase waktu tengahari lop, ak sokmo menghilang. coz g beli ayam n air batu kat kantin. haha. sakit2 g beli. beselah, x tahan ase law x minum air sejuk. kalu sampai je kat kantin, mesti ramai tengok ak hok cun ni, gane org xpelikny, pesakit g beli..wkaka. ad ak kisah? ak x gune duit korang pom.=D..

ad satu hari tu, mak sdara ak mai lawat ak, p katil ak kosong. org sume ingat ak kuow doh, korang taw x ak p maner? ak p lawat pesakit sebelah ak. haha. ak kalu x cakap sehari. alamak!kembungla perut ak nih.haha. abis org nok suke, wak pandai-2.. padahal ak sakit, ak g lawat hok lain lop.kih3. suke ati ak la, ak ad kaki.

* hari yang ke -16. NURUL awk dah boleh balik memandangkan result kahak ak dah negatif dan buat xRay terbaru, kuman dah menghilang. ~hoho~ hanya tuhan je yang tahu perasaan ak. betape hepi ny, nok kuow dari penjara nih. bagi ak inilah kali terakhir ak masuk sebab nyakit nih. dalam kepala ak "xpayah lah pakai baju besar warne hijau tu, makan minum ak xpayah control lagi, kat umah bebas nok guling, ad selimut, boleh tido semula lepas subuh.haha. (dalam hati mengucap syukur pd Tuhan).
lepas siap kemas n dokument yang dikeluarkan oleh doktor, umi n kkk ak mai amik ak waktu tengahari, hoho. ak berpakaian ranggi jah. pakai baju muslimah, kain batik n tudung ariani. mase ak kuow tu nk masuk kete, banyak mata2 tengok ak. ak rase diorang ingat ak berpantang nih tapi xdukung baby(mesti engat ak gugur).haha. up to u la. asal ak sampai umah dengan selamat.


 lepas ak kluar dari wad ni, ak baru tahu erti berani, sabar, berdikari. insyaAllah, suatu hari nanti, ak boleh hidup/ berdiri atas kaki sendiri. sesungguhny, ap yang berlaku, ad yang tersirat & hikmah. sebenarny, semakin kita sakit, smakin banyak dapat menghapuskan dosa kita.alhamdullillah. thank you Allah.=)


sunah-2 Rasullullah=)





20 Sunnah Rasulullah SAW : 

JOM AMALKAN ♥

Sunnah adalah segala sesuatu yang diriwayatkan dari Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam baik perkataan, perbuatan, ataupun persetujuan. Sunnat pula berarti sesuatu yang pelakunya mendapat pahala dan tidak ada dosa bagi yang meninggalkannya. Di antara perbuatan sunnah yang jarang dilakukan kaum muslimin adalah sebagai berikut:

1. Mendahulukan Kaki Kanan Saat Memakai Sandal Dan Kaki Kiri Saat Melepasnya

Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Jika kalian memakai sandal maka dahulukanlah kaki kanan, dan jika melepaskannya, maka dahulukanlah kaki kiri. Jika memakainya maka hendaklah memakai keduanya atau tidak memakai keduanya sama sekali.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

2. Menjaga Dan Memelihara Wudhu

Diriwayatkan dari Tsauban Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Istiqamahlah (konsistenlah) kalian semua (dalam menjalankan perintah Allah) dan kalian tidak akan pernah dapat menghitung pahala yang akan Allah berikan. Ketahuilah bahwa sebaik-baik perbuatan adalah shalat, dan tidak ada yang selalu memelihara wudhunya kecuali seorang mukmin.” (HR. Ahmad dan Ibnu Majah)
3. Bersiwak (Menggosok Gigi dengan Kayu Siwak)
Diriwayatkan dari Aisyah Radhiyallahu Anha bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Siwak dapat membersihkan mulut dan sarana untuk mendapatkan ridha Allah.” (HR. Ahmad dan An-Nasa`i)

Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam juga bersabda, “Andaikata tidak memberatkan umatku niscaya aku memerintahkan mereka untuk bersiwak setiap kali hendak shalat.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Bersiwak disunnahkan setiap saat, tetapi lebih sunnah lagi saat hendak berwudhu, shalat, membaca Al-Qur`an, saat bau mulut berubah, baik saat berpuasa ataupun tidak, pagi maupun sore, saat bangun tidur, dan hendak memasuki rumah.

Bersiwak merupakan perbuatan sunnah yang hampir tidak pernah dilakukan oleh banyak orang, kecuali yang mendapatkan rahmat dari Allah. Untuk itu, wahai saudaraku, belilah kayu siwak untuk dirimu dan keluargamu sehingga kalian bisa menghidupkan sunnah ini kembali dan niscaya kalian akan mendapatkan pahala yang sangat besar.

4. Shalat Istikharah

Diriwayatkan dari Jabir Radhiyallahu Anhu bahwa ia berkata, “Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam mengajarkan kepada kita tata cara shalat istikharah untuk segala urusan, sebagaimana beliau mengajarkan surat-surat Al-Qur`an kepada kami.” (HR. Al-Bukhari)

Oleh karena itu, lakukanlah shalat ini dan berdoalah dengan doa yang sudah lazim diketahui dalam shalat istikharah.

5. Berkumur-Kumur Dan Menghirup Air dengan Hidung Dalam Satu Cidukan Telapak Tangan Ketika Berwudhu

Diriwayatkan dari Abdullah bin Zaid Radhiyallahu Anhu, bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam berkumur-kumur dan menghirup air dengan hidung secara bersamaan dari satu ciduk air dan itu dilakukan sebanyak tiga kali. (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

6. Berwudhu Sebelum Tidur Dan Tidur Dengan Posisi Miring Ke Kanan
Diriwayatkan dari Al-Barra’ bin Azib Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Jika kamu hendak tidur, maka berwudhulah seperti hendak shalat, kemudian tidurlah dengan posisi miring ke kanan dan bacalah, ‘Ya Allah, Aku pasrahkan jiwa ragaku kepada-Mu, aku serahkan semua urusanku kepada-Mu, aku lindungkan punggungku kepada-Mu, karena cinta sekaligus takut kepada-Mu, tiada tempat berlindung mencari keselamatan dari (murka)-Mu kecuali kepada-Mu, aku beriman dengan kitab yang Engkau turunkan dan dengan nabi yang Engkau utus’. Jika engkau meninggal, maka engkau meninggal dalam keadaan fitrah. Dan usahakanlah doa ini sebagai akhir perkataanmu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)
7. Berbuka Puasa Dengan Makanan Ringan

Diriwayatkan dari Anas bin Malik Radhiyallahu Anhu, ia berkata, “Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam berbuka puasa sebelum shalat maghrib dengan beberapa kurma basah. Jika tidak ada maka dengan beberapa kurma kering. Jika tidak ada, maka beliau hanya meminum beberapa teguk air.” (HR. Ahmad, Abu Dawud dan At-Tirmidzi)

8. Sujud Syukur Saat Mendapatkan Nikmat Atau Terhindar Dari Bencana

Sujud ini hanya sekali dan tidak terikat oleh waktu. Diriwayatkan dari Abu Bakrah Radhiyallahu Anhu ia berkata, “Jika Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam mendapatkan sesuatu yang menyenangkan atau disampaikan kabar gembira maka beliau langsung sujud dalam rangka bersyukur kepada Allah.” (HR. Abu Dawud, At-Tirmidzi dan Ibnu Majah).

9. Tidak Begadang Dan Segera Tidur Selesai Shalat Isya`

Hal ini berlaku jika tidak ada keperluan saat begadang. Tetapi jika ada keperluan, seperti belajar, mengobati orang sakit dan lain-lain maka itu diperbolehkan. Dalam hadits shahih dinyatakan bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam tidak suka tidur sebelum shalat isya` dan tidak suka begadang setelah shalat isya`.

10. Mengikuti Bacaan Muadzin
Diriwayatkan dari Abdullah bin Amr Radhiyallahu Anhu bahwa dia mendengar Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Jika kalian mendengar adzan, maka ucapkanlah seperti yang diucapkan oleh muadzin, kemudian bershalawatlah kepadaku. Barangsiapa yang bershalawat kepadaku, maka Allah akan bershalawat kepadanya sepuluh kali.Kemudian mintakan wasilah untukku, karena wasilah merupakan tempat di surga yang tidak layak kecuali bagi seorang hamba Allah dan aku berharap agar akulah yang mendapatkannya. Barangsiapa yang memintakan wasilah untukku maka ia akan mendapatkan syafaatku (di akhirat kelak).” (HR. Muslim)
11. Berlomba-Lomba Untuk Mengumandangkan Adzan, Bersegera Menuju Shalat, Serta Berupaya Untuk Mendapatkan ShafPertama.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Andaikata umat manusia mengetahui pahala di balik adzan dan berdiri pada shaf pertama kemudian mereka tidak mendapatkan bagian kecuali harus mengadakan undian terlebih dahulu niscaya mereka membuat undian itu. Andaikata mereka mengetahui pahala bergegas menuju masjid untuk melakukan shalat, niscaya mereka akan berlomba-lomba melakukannya. Andaikata mereka mengetahui pahala shalat isya dan subuh secara berjamaah, niscaya mereka datang meskipun dengan merangkak.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

12. Meminta Izin Tiga Kali Ketika Bertamu
Jika tidak mendapatkan izin dari tuan rumah, maka konsekuensinya anda harus pergi. Namun, banyak sekali orang yang marah-marah jika mereka bertamu tanpa ada perjanjian sebelumnya, lalu pemilik rumah tidak mengizinkannya masuk. Mereka tidak bisa memaklumi, mungkin pemilik rumah memiliki uzur sehingga tidak bisa memberi izin. Allah Ta’ala berfirman, “Dan jika dikatakan kepadamu, “Kembalilah!” Maka (hendaklah) kamu kembali. Itu lebih suci bagimu, dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (QS. An-Nuur: 28)

Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Adab meminta izin itu hanya tiga kali, jika tidak diizinkan maka seseorang harus pulang.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

13. Mengibaskan Seprai Saat Hendak Tidur

Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda,“Jika kalian hendak tidur, maka hendaknya dia mengambil ujung seprainya, lalu mengibaskannya dengan membaca basmallah, karena dia tidak mengetahui apa yang akan terjadi di atas kasurnya. Jika dia hendak merebahkan tubuhnya, maka hendaknya dia mengambil posisi tidur miring ke kanan dan membaca, “Maha Suci Engkau, ya Allah, Rabbku, dengan-Mu aku merebahkan tubuhku, dan dengan-Mu pula aku mengangkatnya. Jika Engkau menahan nyawaku, maka ampunkanlah ia, dan jika Engkau melepasnya, maka lindungilah ia dengan perlindungan-Mu kepada hamba-hamba-Mu yang shalih.” (HR. Muslim)
14. Meruqyah Diri Dan Keluarga
Diriwayatkan dari Aisyah Radhiyallahu Anha bahwa ia berkata, “Nabi Muhammad Shallallahu Alaihi wa Sallam senantiasa meruqyah dirinya dengan doa-doa perlindungan ketika sakit, yaitu pada sakit yang menyebabkan wafatnya beliau. Saat beliau kritis, akulah yang meruqyah beliau dengan doa tersebut, lalu aku mengusapkan tangannya ke anggota tubuhnya sendiri, karena tangan itu penuh berkah.” (HR. Al-Bukhari)

15. Berdoa Saat Memakai Pakaian Baru

Diriwayatkan dari Abu Sa’id Al-Khudri Radhiyallahu Anhu ia berkata, “Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam jika mengenakan pakaian baru, maka beliau menamai pakaian itu dengan namanya, baik itu baju, surban, selendang ataupun jubah, kemudian beliau membaca, “Ya Allah, hanya milik-Mu semua pujian itu, Engkau telah memberiku pakaian, maka aku mohon kepada-Mu kebaikannya dan kebaikan tujuannya dibuat, dan aku berlindung kepada-Mu dari keburukannya dan keburukan tujuannya dibuat.” (HR. Abu Dawud dan At-Tirmidzi)
16. Mengucapkan Salam Kepada Semua Orang Islam Termasuk Anak Kecil

Diriwayatkan dari Abdullah bin Amru Radhiyallahu Anhu, ia menceritakan, ”Seorang laki-laki bertanya kepada Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam, ‘Apa ciri keislaman seseorang yang paling baik?’Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam menjawab, ‘Kamu memberikan makanan (kepada orang yang membutuhkan) dan mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan orang yang tidak kamu kenal.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan dari Anas Radhiyallahu Anhu bahwa ia menuturkan, “Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam berjalan melewati kumpulan anak-anak, lalu beliau mengucapkan salam kepada mereka semua.” (HR. Muslim)


17. Berwudhu Sebelum Mandi Besar (Mandi Junub)

Diriwayatkan dari Aisyah Radhiyallahu Anhu, “Jika Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam ingin mandi besar, maka beliau membasuh tangannya terlebih dahulu, lalu berwudhu seperti hendak shalat, kemudian memasukkan jemarinya ke airdan membasuh rambutnya dengan air. Selanjutnya Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam menuangkan air tiga ciduk ke kepalanya dengan menggunakan tangannya, lalu mengguyur semua bagian tubuhnya.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)
18. Membaca ‘Amin’ Dengan Suara Keras Saat Menjadi Makmum

Diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Jika imam membaca “Amin” maka kalian juga harus membaca “Amin” karena barangsiapa yang bacaan Amin-nya bersamaan dengan bacaan malaikat maka diampunkan dosa-dosanya yang telah berlalu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam sebuah riwayat disebutkan bahwa kaum salafus-shalih mengeraskan bacaan “Amin” sehingga masjid bergemuruh.

19. Mengeraskan Suara Saat Membaca Zikir Setelah Shalat

Di dalam kitab Shahih Al-Bukhari disebutkan, “Ibnu Abbas Radhiyallahu Anhuma mengatakan, mengeraskan suara dalam berzikir setelah orang-orang selesai melaksanakan shalat wajib telah ada sejak zaman Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam. Ibnu Abbas juga mengatakan, “Aku mengetahui orang-orang telah selesai melaksanakan shalat karena mendengar zikir mereka.” (HR. Al-Bukhari)

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah berkata, “Disunnahkan mengeraskan suara saat membaca tasbih, tahmid dan takbir setelah shalat.”

Sunnah ini tidak dilakukan di banyak masjid sehingga tidak dapat dibedakan apakah imam sudah salam atau belum, karena suasananya sepi dan hening. Caranya adalah imam dan makmum mengeraskan bacaan tasbih (Subhanallah), tahmid (Alhamdulillah) dan takbir (Allahu Akbar) secara sendiri-sendiri, bukan satu komando dan satu suara. Adapun mengeraskan suara ketika berzikir dengan satu komando, satu suara dan dipimpin oleh imam maka dalam hal ini terdapat perbedaan pendapat di kalangan ulama. Ada yang mengatakan sunnah secara mutlak, ada yang memandang sunnah dengan syarat-syarat tertentu dan ada pula yang mengatakan bahwa zikir berjamaah adalah perbuatan bid’ah.

20. Membuat Pembatas Saat Sedang Shalat Fardhu Atau Shalat Sunnah

Diriwayatkan dari Abu Said al-Kudri Radhiyallahu Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam bersabda, “Ketika kalian hendak shalat, maka buatlah pembatas di depannya dan majulah sedikit, dan janganlah membiarkan seseorang lewat di depannya. Jika ada orang yang sengaja lewat di depannya, maka hendaknya dia menghalanginya karena orang itu adalah setan.” (HR. Abu dawud dan Ibnu Majah)

Diriwayatkan dari Abdullah bin Umar Radhiyallahu Anhuma, ia berkata, “Rasulullah menancapkan tombak di depannya, lalu shalat di belakang tongkat itu.” (HR. Al-Bukhari)

Sunnah ini sering diabaikan, terutama saat melakukan shalat sunnah.





Wahai saudaraku! Jadilah seperti orang yang diungkapkan oleh Abdurrahman bin Mahdi, “Aku mendengar Sufyan berkata, ‘Tiada satu hadits pun yang sampai kepadaku kecuali aku mengamalkannya meskipun hanya sekali.”

Muslim bin Yasar mengatakan, “Aku pernah melakukan shalat dengan memakai sandal padahal shalat tanpa sandal sangat mudah dilakukan. Aku melakukan itu hanya ingin menjalankan sunnah Rasul Shallallahu Alaihi wa Sallam.”

Ibnu Rajab menuturkan, “Orang yang beramal sesuai ajaran Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam, meskipun amal itu sangat kecil, maka itu akan lebih baik daripada orang yang beramal tidak sesuai dengan ajaran Rasulullah Shallallahu Alaihi wa Sallam meskipun dia sangat bersungguh-sungguh.”

Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang mengikuti sunnah rasul-Mu dan mengikuti jejaknya. Ya Allah, kumpulkanlah kami dan kedua orang tua kami bersamanya di surga wahai Tuhan Yang Maha Pengasih.

hari-2 berdating..=)


A : Weh kau tahu x boyfriend aku call 3 kali sehari, love of my life (sambil buat muka)
B : Oh really? Kekasih aku call aku 5 kali sehari (muka bangga)
A : Bestnya, byk credit kekasih kau?
B : X lah ni connection wireless...
A : (muka x puas hati) Hmm... pukul berapa dia call?
B : SUBUH, ZOHOR, ASAR, MAGHRIB and ISYA'. Nak romantik lagi aku pulak call DIA pukul 2-3 pagi macam tu. Masa Dhuha pun ada.
A : Owh. (muka malu sambil tersenyum)
Soalan : Ustaz, kenapa ya hati perempuan ni kadang² tiba² je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang kata syaitan yang ganggu!. Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni sedih? Kadang² bila bangun pagi rasa sedih, kadang² rasa macam rindu...Tapi taktau rindu paa siapa!

Jawapan daripada Ustaz Azhar Idrus :
 PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG HALUS, HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR!




JANGAN berkata kepada anak-anak kita:"Mari solat! Kalau tidak, nanti kamu masuk neraka!"

TAPI katakan kepadanya: "Sini solat sama ayah dan ibu nak.. Biar kita bersama-sama masuk syurga"

Sahabat-sahabatku, pandai-pandaila­h memberikan penjelasan tentang solat kepada anak/adik/kawan kita, jangan terlalu keras dan menakutinya, tapi motivasilah mereka dengan imbalan pahala di sisi Allah.. InsyaALLAH ia akan semangat menjalaninya.





Selasa, 12 Mac 2013

31/1/2013





sebenarny, tarikh ni adalah tarikh first ak pakai niqab. ak pakai p pasar minggu. first tu, ramai sangat orang tengok. ak plop jadi malu. haha. bukan ak wak saloh pom. sorang2 tengok ak macam nk bunuh.
banyak lagi nak kongsi pakai niqab nih.

ada halangan tak?


yup. nak berubah mmg ad halangan. bukan senang nak berhijrah. tapi sebagai hamba Allah yang lemah, kite kene tepis tanggapan negatif orang. kita kene sabar n tabah. ini lah ujian. mulut2 orang ni, macam2 la org kate.kite kene sabar lah. hanya Tuhan je tempat ak mengadu. 3 malam ak menangis. mase sujud mesti ak menangis. tabah kan hati. nok wak baik pom ad jugak ke halangan?

macam mana dengan keluarga?

yes. patutny, keluarga la yang menjadi tulang belakang n support yang terbesar pada ak. tapi ak sebalikny. umi bagi jep. tapi kene berubah n kuat lah lepas ni. smyang di awal waktu, p dengor sokmo. n dll nasihat umi. "kakak".. ak ramai kakak. tapi gaye kakak sulong ak, mcm halang. sebab dy cakap ak subuh lewat. selalu macam tu. orang patutny, bagi motivated yg terbaik. bukan ngate gitu. yes! ak diam sejenak... kakak  ak yg ke-2 x kate apa2. maybe bagi dy, atas kite semua. n dia tahu ak macam mana. kakak ak yang -3, dia x cakap apa2. dy juz go on je. siap dia plop main nge niqab ak adelah. siap posing2 lagi amik gambar. n lastly, kakak ak yg k-4. lagi hebat!.. "kalu kte nok pakai purdah, xmain doh msg nge org laki, ce tengok subuh kol wape, kite kene berubah hok wajib dulu, baru nok pakai purdah2 ea.. 

apa niat nok pakai n kenapa berniqab?

sebenarny, awl tahun 2013 ak dah berniat nak pakai sangat2. tapi ak pikir, ak masih lagi student. rase cam xsampai mase lagi la. tapi alhamdullillah. atas support kawan2. nok berubah kearah kebaikan. xperlu nok halang. kalu kite buat kerana Allah. insyaAllah, Allah permudahkan. harap2 ak beristiqamah. setelah ak pakai baru ak tahu, ak jadi malu untuk msg dengan budak laki lg.smayang di awal waktu, ak dengan automatik berubah bile berniqab. alhamdullillah itu semua kuasa Tuhan.syukur sangat2 kerana dapat memperbaiki diriku yg sering alpa. kini, msg ala kadar je dengan muslimin. ak pom da banyak delete no. muslimin. biarlah ak setia pada yg satu. Si 'dia' memberikan ku mase untuk ak berubah. t.kasih atas semua.

tentangan dari kawan2?

alhamdullillah. x ramai. cume dari family la. macam x 100% pada ak. tapi, ak kena tabah n sabar. sesungguhny,Allah akan mempermudahkan Orang2 yang sabarr. InsyaAllah.=).. tapi "sahabat" ak ni, dia kbo bukan senang nok pakai niqab ni. mane boleh pakai buang. oh no3!.. niqab hanyalah sunat. sian kat awk. ingat sy kolot sangatt ke. mentang2 la keluarge sy x wape islamic, keluarga awk islamic., tapi terima kasih la support jgak sy..sayang kamoo. sy harap, awk jugak x bangkang sy, awk patut bagi sy semangat.=D

pakai untuk sape?


insyaAllah, ak pakai bukan untuk sape2, ak hanya ingin mbuktikkan pakaian ak menjadi saksi di akhirat kelak semase ak hidup di muka bumi Allah ini.. MasyaAllah..

sebelum pakai tanyer x pendapat orang?

soalan :assalamualaikum ustaz....maaf ana mengangu....ana nk tnye soaln satu buleh dop?boleh x kalu kita berniqab untuk sementara waktu sahaja....contoh...kalu kita mghadiri satu majlis anjuran pas(kebangkitan rakyat)...pahtu ramai orng kat majlis tu...boleh mencecah 100 000 orang....untuk menjga pandagn ana memakai niqab...sebab berniqab ni boleh menjaga diri sikit....mcm mne pndgn ustaz kalu berkaitan dengn masalah ana skrg....

jawapan :Boleh. Niqab itu sunat.
Benda sunat, kalau pakai dapat pahala. Jika tak pakai, tak dapat apa-apa. Sama dengan hukum pakai kopiah.
Ramai orang sekarang SALAH FAHAM. Kalau sudah pakai niqab, bila buka balik seolah jadi 'Haram'. Ini semua pandangan orang yang kurang berilmu. Niqab boleh dipakai dan dibuka ikut kemahuan kita. Tiada masalah. Cuma tudung saja tak boleh main buka tutup. Kerana ia berkait dengan aurat.

xpanas ke pakai?


mmg la panas, tapi bile pikir2 semula, neraka lagi panas la sayang. tapi bagi ak, panas tu bukan masalah. kalu kite betol2 ikhlas, insyaAllah, panas menjadi sejuk. dengan izin Allah=)




apakan perasaan ?

alhamdullillah. sy nk kongsikan dengan anda, apabila awk (muslimah) memakai purdah, anda akan berase diri anda dihormati. muslimin akn tunduk pandangan dia. perangai gila2 dy xakan ganggu kite. insyaALLAH. sy pergi pasar minggu kan, sampai satu tahap, si penjual nih, xberani nak letakkan duit baki sy atas tapak tangan. dia siap beralaskan kain. hebat kan? sampai macam tu skali dy jage n hormat.





~indahnya berpurdah~